donderdag 7 november 2013

Boerenappelcake


Ingrediënten:
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 225 g suiker
- 3 eieren
- 200 g bloem
- 10 g bakpoeder
- 3 el melk
- 2 à 3 handappels
- 1 tl gemalen kaneel
- poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180'C boven-en onderwarmte en vet een brownievorm van 18 x 28 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Klop in de keukenmachine of met de handmixer de boter met 200 g suiker en een beetje zout zacht en romig. Klop één voor één de eieren erdoor.
3. Zeef de bloem met de bakpoeder boven de kom en mix op lage stand tot een glad beslag. Meng tot slot de melk erdoor. Doe het beslag in de beklede bakvorm en strijk glad.
4. Schil de appels en verwijder de klokhuizen, snijd ze in blokjes en schep ze om met 25 g suiker en de kaneel. Strooi de appelblokjes over het beslag.
5. Bak de appelcake in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen. Stuif er flink wat poedersuiker over en snijd de cake in 8-10 mooie blokjes.

Variatietip: vervang de helft van de appel door stukjes ananas en bestrooi de cake met een mengsel van poedersuiker en geraspte kokos.

Bron: "Appeltaart" Janneke Philippi.

Enthousiast geworden door het boek "Mijn Favoriete Desserts" van dezelfde schrijfster heb ik dit oudere boek van haar geleend uit de bibliotheek. Een boek vol traditionele, aparte en zelfs slanke appeltaartrecepten en er staat zelfs een glutenvrije appelcake in. Ook weer een mooi boek van Janneke Philippi. Omdat ik jarig ben geweest, wilde ik mijn collega's trakteren en bakte ik o.a.deze cake. Een eenvoudig en erg lekker recept, makkelijk om te maken als je onverwachts bezoek krijgt, de ingrediënten heb je altijd wel in huis!

29 opmerkingen:

  1. Hoi Caroline,

    Ik heb al heel veel uit dit boek gebakken. Deze cake is simpel maar lekker. De variant ananas/appel en kokos is ook smakelijk.

    gr Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij mij begint in de herfst het bakken weer te kriebelen. Meer tijd voor, omdat je meer binnen zit door het slechte weer.
    Deze cake ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Caroline,

    o, lekker!
    Ik maak het ook wel eens, eet gemakkelijk uit de hand! Mijn dochters vinden het dan nog extra lekker als ik er een laagje 'çrumble' op maak, met havermout, boter, suiker en wat meel....

    Groetjes, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  4. lekker, ga ik dit weekend maken. Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er heerlijk uit Caroline!
    Dat boek heb ik ook al een paar x in mijn handen gehad (vriend is groot appeltaart liefhebber) wel de moeite waar dus!

    Groetjes, Viviane

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lekker, appeltaart, je kan er niet genoeg recepten van hebben. Ook deze kopieer ik naar mijn receptenmap. Ik heb je afgelopen week nog een keer geroemd op mijn blog en je ook in mijn blogroll opgenomen. Zie: http://heenenterugnaardeardeche.blogspot.nl/2013/11/recepten.html

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Marthy,inderdaad kun je appeltaartrecepten niet genoeg hebben. Iedereen vind het wel lekker! Ik ook, alleen moeten ze voor mij wel zelf gebakken zijn. Iedereen roept altijd zo over da appeltaart van Dudok, maar daar vind ik persoonlijk niet veel aan. Dank je wel dat je me genoemd heb op jouw blog!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vanmorgen samen met mijn 2,5 jarige dochter deze boerenappelcake gemaakt. Heel erg lekker en makkelijk om te maken. Dank voor het delen van het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een zalig bakboek! Deze boerenappelcake is ook onze favoriet, de kids vinden het heerlijk om mee te helpen!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vandaag deze cake gebakken voor onze 31e trouwdag, hij viel erg in de smaak.
    Een appeltaart lukt mij niet zo goed meer vanwege fysieke klachten , maar deze was super te doen
    Manlief zei al wel onthouden dit recept dus dat zegt voldoende.
    Bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat fijn Carla dat deze cake je nog goed af ging en dat ie goed in de smaak viel. Is inderdaad simpel en erg lekker!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Beste Caroline
    leuk zeg! Ik heb geen vierkante vorm kan het ook in een ronde springvorm??

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het is geen vierkante vorm, maar een rechthoekige brownievorm. Maar heb je die niet dan kun je ook een ronde springvorm 26 cm doorsnede gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. dank je wel voor het delen van dit recept, de beste appelcake die ik ooit al gegeten heb, ik maak hem voor elke gelegenheid... ik bak heel erg veel maar als ik eens even zonder inspiratie ben is deze cake de redding... HEERLIJK is ie ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dank @Cake & Cookies! Dat zo eenvoudig zo lekker kan zijn hè! En deelt ook nog eens lekker uit.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  16. De cake is echt heerlijk! Ik heb er ook nog een zakje vanillesuiker door gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Kan ik ook bramen met appelstukjes boven de cake doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ja hoor, Mielke, lijkt me ook lekker! Laat je weten hoe het smaakte?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Lenicka, ik heb per ongeluk je reactie verwijderd. Deze cake is ongeveer voor 12 personen.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wauw, echt een super lekkere appelcake!! Ik maak hem regelmatig en krijg dan altijd alleen maar lovende reacties. Zelfs op aanvraag maak ik hem nog wel eens!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik heb m vandaag geprobeerd te maken. Net toch nog even weer terug gezet in de oven. De binnenkant van de cake in het midden lijkt nog niet echt gaar. Trilde als een drilpudding. Heb de oven nu dan op 200 graden gezet en laat m er fan nog maar ff n kwartiertje instaan. Hopelijk is het dan goed. Ben beniewd.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ook weer n top recept. Kan ik deze vandaag al maken voor zaterdag. Ik dacht het dan in de bakblik te laten en goed met folie af te dekken

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik heb deze cake gebakken, maar op de foto liggen de appeltjes zo mooi bovenop, bij mij zijn ze hellemaal naar onder gezakt , zal net zo lekker zijn maar het zag er op de foto zo appe’l’tijtelijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Had je ze misschien in te grote stukjes gesneden?

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Hij staat net in de oven , heb er zelf een draai aan gegeven en wat gemalen nootjesaan toegevoegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik heb ‘n in een vuurvaste ovenschaal gedaan , misschien er wat langer in , ik experimenteer maar raak. Maar hoop toch dat hij gelukt is , krijg morgen theevisite.

    BeantwoordenVerwijderen